Kattintson ide
a hírlevél feliratkozáshoz!

Kattintson ide
a videókhoz!

Pezsgő-Barna koncepció - avagy, mik irányítják a tervezést?

Egyik munkámat hoztam példának arra, mi indíthat el egy esztétikai tervezést.
Egy lakás sokféle szempontból lehet izgalmas. Az egyedi ötletekre kapjuk fel a fejünket, a különleges színekre, kirívó megoldásokra. Azonban sokszor elég egy-egy kifinomult tárgy - anyag - minta - felület, ahhoz, hogy egy otthon belopja magát a szívünkbe. Én utóbbit próbáltam alkalmazni a következő lakás esetében. A tulajdonosok nem különösebben rajonganak a design tárgyakért, színes dolgokért, túlkapásokért. Egy olyan otthont kértek, amiben kis alapterülete ellenére a nappali-étkező-konyha tágas, a végeredmény meleg és harmonikus.

Nos, azt hiszem a végeredmény egyszerű mégis megjelenésében vannak különlegességek. Én magam nem különösebben kedvelem a barna-bézs színpárt, így a kérés hogy ilyen legyen kicsit ijesztőnek hangzott, de megtaláltam a két szín olyan vállfajait, ami még hozzám is közel áll. S bevallom megkedveltem. A barnának a csokoládé-bronz-sárgaarany változatait kevertem, a bézs helyett pedig kiegyeztünk a pezsgő színben.

FUNKCIÓK

Mi az, amikre figyeltem a tervezés során?
Elsődlegesen a kérésekre. Tervezzek valamilyen izgalmas gipszkarton rendszert,legyen nagyon világos, ugyanakkor a fehér színt mellőzzem a barnát bátran alkalmazzam. Tágas reggelizőpult a család férfitagjának, ahol a munkáját is elvégezheti evés közben, a lehető legnagyobb kanapé amit elbír a hely, cipőknek és ruháknak elegendő hely. Ami a küllemet illette, szerettek volna egy kis csillogást, fényűzést.

A funkciók elhelyezése segített a gipszkarton mennyezet és fal kitalálásában. Egymást erősítik, kiemelik, és egyben elkülönítik. A világítás ehhez igazodik, kiegészít, harmonizál.

DESIGN

A designt mindig más indítja el. Sokszor inspiráció, sokszor egy ötlet, de legtöbbször mikor elindulok felderíteni a piacot az adott munka számára. Itt a kiszemelt tapéta adta a vezérfonalat. Ehhez néztem ki a konyhabútor színét, a kanapé kárpitját, az üvegfelületek színét. Fontos volt, hogy azt a kis pluszt amit szerettek volna inkább az anyagokkal, textúrákkal érjem el. Ezért lett üvegfelület csempe helyett, választottam arany lámpát, s ahhoz fényes taft dekor anyagot, ami csak óvatosan, de mégis ütőszínként jelenik meg. Fényes a tapéta is, a bútorlap és a kárpit is selymesen csillog s visszaköszön a szőnyeg szegélyében.

A cipők a lépcsőfeljáróban, a ruhák a tágas emeleti "holttér" tükrös szekrényében kaptak helyet.

RÉSZLETEK

Néhány részlet, ami külön odafigyelést igényelt.

A nappali ablakainak magas homloka. Hogy az álmennyezet látványát ne tegyem tönkre, nem tehettem be csak mennyezetről induló felső drapériát. Ha viszont az egész arany lett volna, elég bután nézett volna ki magassága miatt, mint amikor tüdőig húzzuk a nadrágot. Így két színből oldottam meg, ráadásul elválasztásukra a csoki újra visszaköszön.
A gáztűzhelyet a háziasszony szerette volna megtartani, a látványtól amit okozna viszolygott. Az egész átszerelése viszont nagy procedúra lett volna, ellenezték. Takarását az inox fogantyúval jó barátságban álló 'titán' színű bútorlapból készült faldekorációval oldottam meg.
A fenti gardróbszekrény az üvegtéglák alatt nagyon robosztus lett volna, a tükrös koronarész és az ajtók légiesebbé teszik.
A mosoly pedig - ami nincs a képeken - megéri a részletes kidolgozást.Szöveg és fotó: Kolbe Havrics Imola

Kövess minket!