Kattintson ide
a hírlevél feliratkozáshoz!

Kattintson ide
a videókhoz!

Textil- és lakberendezési trendelőrejelzések

- egy előadás lenyomata -


A textilek világa sokoldalú és színes kavalkád, így gyakran kedvünk támad barangolni benne.. Mi csak lapozzuk a sálakat és rostálunk a jó/nem jó, illik/nem illik kategóriákban. Azonban ha mélyebbre ásunk, művészet is valahol, ahogyan a színekkel, textúrákkal, mintákkal, szálkeveredésekkel játszanak az anyagok. A gyártók alkalmazkodnak a felhasználók igényeihez és természetesen az adott év divatirányzataihoz, egy-egy kelme létrehozásakor.
Előrejelezni a következő év trendjeit kívülállóként kicsit ad-hock és talán nagyképű próbálkozásnak hangzik, de az egyes művészeti ágak - legyen az divat, bútorgyártás, vagy épp festészet – idomulnak az emberek szociológiai, ideológiai habitusukhoz, már ha ezt meg lehet kollektíven határozni. Egyik fontos szempont, hogy milyen impressziók érik a ma élt emberét, milyen kulturális hatások nyernek egyre nagyobb teret és persze az, hogy milyen korszak uralkodik jelen pillanatban, legyen az stílusirányzat, anyagi háttér, vagy értékrend.
Valahogy így fordítanám a nagyon könnyed és izgalmas előadás fő mondanivalóját a Textiltrendekről, amit a Laguna Textil tulajdonosától hallhattunk sokadmagammal, lakberendezői körben.

A gyakorlatiasabb lényeg pedig nem más, mint hogy minden évben összeül a Heimtextil Trendtable, hogy rámutasson arra, merre irányulhat a figyelmünk, igényünk és elképzelésünk a következő évben. Mindezt honnan tudhatja a hat ország képviselőiből álló kerekasztal? Tapasztalatból.

Az EXPERIENCE kiadvány kusza, impressziókkal telített művészi válogatás és gyűjtemény, melyben a szálak végül összeállnak. Ha úgy vesszük szó szerint. Persze szabad fordításban, mint ahogy versek sem minden egyén számára ugyanolyan közlendővel bírnak. Négy irányt határoz meg, amelyek lehetnének embertípusok is. Hogyan kell ezt értelmezni? Valahogy úgy, mint amikor nyár elején kinézünk magunknak egy fesztivált. Ott nagy valószínűséggel vagy érdeklődésben, vagy ízlésben, netalántán értékrendben magunkhoz hasonló emberekkel, embertípusokkal fogunk találkozni, legalábbis néhány szempontot figyelembe véve.
A négy irányzat a következő:

1. Sensory – Érzékelés

Mondanivalója és kérése a puhaság, tapintás. A tudomány és a dizájn egyesül, és olyan termékek kerülnek piacra, melyek elősegítik a jólét érzését.

Egynemű, homogén, természetes anyagok jellemzik. A textilek finom lágyak, selymesek, szinte krémes érzetűek, így kényeztetnek akár egy arckrém.

2. Mixology – Keveredés

Az egyéni identitások keveredése napjainkban nagyobb, mint valaha, így ez természetesen a divatban, trendekben is megmutatkozik. A különböző kultúrák egy kupacba helyezése egy újfajta kollektivitást hoz létre. Ma már mindent összerakhatunk, egymás mellé helyezhetünk. De vajon mindent szabad?

Az afrikai motívumok, színes állati bőr minták, nyomott virágminták, retro és futurisztikus jegyek kavalkádja.

3. Discovery – Felfedező

A tavalyi Geology hatása érezhető, a természetes anyagok ihlette irányzat, amibe fények játéka, high tech hatás keveredett. Valahol a tudomány, természet és digitális technológiák egyvelege.

Fémes illetve a természetben előforduló erőforrások színeit hozza.

4. Memory – Emlékek, emlékezés

A jelen élet mókuskerekéből az egyszerűségre vágyakozás megjelenése. A régi korokat, értékeket előtérbe helyező irány, ahol az önmegvalósítás áll a középpontban, a tárgyak birtoklása helyett. Az új, modern bútorok helyett, régi, „mesélő” tárgyakhoz nyúlik vissza.

Kockás, csíkos, virágmintás textilek, farmer és a kopott felvillanások, természetes vászonanyagok jellemzik.

Az alábbi képen mindegyikbe leheletnyi bepillantást nyerhetünk:

Az előadás remek volt, az anyagok szépek, izgalmasak. Mindig újat, színt és életet hoznak egy enteriőrbe, így alkalmazása elengedhetetlen legalább egy bizonyos szinten. A szakmai napon nem csak a repertoár volt sokrétű, az érdeklődő szemek is magáért beszéltek.
A téma azok számára izgalmas, akik szeretnek képben lenni, azok számára pedig felemelő, akik szeretnek elgondolkodni a miérteken és szívesen keresik az összefüggéseket. Legyen ez itt egy kedves vízió, amit az élet sok területére levetíthetünk.

Szöveg és fotó: - Kolbe Havrics Imola -


Az előadás házigazdája: Mobilion Bútorbolt


További szakmai cikkek:
Konyhakiállítás - akril pult
Szakmai előadás - Design tolóajtók
Egy kis művtöri - 4 szék, amit mindenkinek ismerni kell!
Kövess minket!