Kattintson ide
a hírlevél feliratkozáshoz!

Kattintson ide
a videókhoz!

Saját otthon - 3 funkciós nappali

Úgy esett az eset, hogy anno, még mikor kettecskén voltunk a férjemmel, beleszerettünk a lakásba, amiben most is élünk. Én tudtam, hogy valamiben úgyis kompromisszumot kell majd kötnünk, vagy a környék, vagy a közös kert, vagy a nagy erkély, vagy a tágas fürdőszoba, vagy valami lesz, amiből le kell adnunk. Minden tökéletes volt, csupán egy szobával volt kevesebb, mint mi szerettük volna. Már első alkalommal láttam lelki szemeim előtt, hogy megoldható az átalakítás, ha jön a baba. A nappali ajtó- és ablaknyílásai pont ideális helyen voltak egy többfunkciós elrendezéshez. Ha ez nem lett volna így, nem mentem volna bele a vásárba.

A térelválasztót előbb üvegpolcosra akartam, de a rend fenntartása miatt e mellett döntöttem. Abban biztos voltam, hogy tömör falat nem szeretnék a tér tágasságát szem előtt tartva. A függők egyébként egy tükörfüggöny levágott darabjai, vállfatartóra rögzítve. Bár a 3. ember volt hajlandó megcsinálni, amit kérek, és az egyik függőt egy gyufadarab is segít tartani, de meglett!!! Úgyhogy nincs akadály. ;)
A tetejét (lerakórészt, ahol megülhet a por) tapétával fedtem, szándékosan nem akartam bútorlapot vágatni rá, hogy megmaradjon a szellőssége. Így a takaríthatóság kérdése is megoldódott.

A kanapé előtt általában nincs semmi (idilli állapotában). A gyakorlatban a kicsi lányunkkal játszunk a puha szőnyegen telis-tele játékokkal. A nappaliban a hinta és a hintaló az, ami a gyermek jelenlétére utal és ezt szeretném is tartani. A játékok az ülőkének látszó tárolóban vannak elrejtve.

A szoba bejárata szélre esik, az ablakok csak a szemközti falon vannak. Így az ajtótól távolabb eső részt le lehetett választani (meg nem is), egy intim térnek, a hálófülkének.Azt a falat, amire rálátunk a nappaliból, szándékosan hagytam szabadon, a térelválasztón számunkra kedves képek vannak. A férjem az ágyban már nem olvasgat, nincs szüksége éjjeliszekrényre, lámpára, ami a mi esetünkben külön szerencse, mert az az 50-60 cm sokat számít a nappali javára. Pont annyit választottunk le, amennyit nagyon muszáj.

A harmadik rész a dolgozósarok, amit mind a ketten kihasználunk. Elég nagy falat volt a megtervezése. Szempont volt, hogy két beülős legyen, hogy egyszerre is dolgozhassunk, és a maximális helykihasználás volt a másik. Meglett! :)
Vágyam volt, hogy én az ablakkal szemben legyek, de akárhogy is forgattam, pakolgattam a dolgokat, egy konténerrel kevesebb lett volna ebben az esetben, vagy a design rovására ment volna. A lefutó asztallapból nem engedtem. Így lett enyém a bal oldali hely. És szeretem minden szegletét. Hozzáférek mindenhez, minden közel van, a katalógusok, eszközök. Na persze 4x ennyi helyre sem mondanám, hogy elég, úgyhogy munka közben a földön ágyon, mindenhol van egy-két "fontos" dolog, dehát ilyen a kreatív munka.

Letisztult, tipp-on fiókok, ajtók, gépház elrejtve, és még a dvd lejátszónak is meglett a helye (amit a tvtől a falban és a parkettaszegély mentén vezettünk át ide. A nappali térből nem szerettünk volna ezzel a 30 cm-rel sem elvenni.).
A zöld, fehér, cappucino hármas elegáns, világos, tágítja a teret. A fémes, fényes felületek, az ezüst, tükrök, csillogó kiegészítők hűvös jelenlétét a virágmintákkal kompenzáltam. Gyengém az angolrózsás minta, de nehéz volt olyat találni, ami nem kívánja a klasszikus stílust maga köré. A férfiak mindig ódzkodnak a virág szó hallatán, de ennél is azt gondolom a mérték és a hangsúlyosság a legfontosabb.
Fényáteresztő függönyt nem akartam, előttünk nincs szomszéd, nem lát be senki, így arra vágytam, hogy a fák is a berendezés részei lehessenek. Hozzáteszem, így tényleg az otthonunk része a természet, a kislányom első szavai között volt a "fú szél".
Nagyon sok lakásban rejlik a lehetőség a jobbra, csak észre kell venni.

(Ha szeretnétek, egy 2. részben az összes fellelhető tárgynak megírom a beszerzési helyét és az árát, mert az első kérdések között szerepelnek az árak, mit mennyiből lehet kihozni. Kíváncsiak vagytok rá?)


- Kolbe Havrics Imola -

Kövess minket!